Istoricul spitalului

Istoria Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova este strans legata de cea a Spitalului “Th. I. Preda”, fondat in anul 1870. In anul 1910 a fost inaugurata noua cladire a spitalului cu sediul in Calea Bucuresti, actuala locatie a Clinicii II Psihiatrie a Spitalului de Neuropsihiatrie.  Din 1948 Spitalul Preda si-a schimbat denumirea in Spitalul nr. 2 Craiova, functionand cu 70 de paturi pentru neurologie pana in anul 1951 cand apar in structura si sectiile de psihiatrie, moment in care institutia primeste denumirea de Spitalul de Neuropsihiatrie nr.2 Craiova. Unitatea avea in structura un stationar pentru bolnavi si cabinete de consultatii. Beneficiile coabitarii celor doua specialitati au fost corelate cu activitatea celor doi sefi de sectie, dr. Sava Lazarescu si dr. Alexandru Olaru.

In 1957 Spitalul de Neuropsihiatrie se unifica cu Spitalul de Boli Contagioase si TBC, formand Spitalul nr.3 “dr. Victor Babes”.

In 1967 se produce separarea specialitatilor Neurologie si Psihiatrie. In cladirea vechiului spital “Th. I. Preda”(Calea Bucuresti) ramane numai sectia de neurologie, cu 100 de paturi, avandu-l ca sef de sectie pe dr. Sava Lazarescu. Specialitatea Psihiatrie se muta in sectia de la Podari, condusa de dr. Alexandru Olaru. In anul 1987 se reuseste mutarea sectiei de Psihiatrie in Craiova, la Podari ramanad o sectie destinata pacientilor cu afectiuni cronice, coordonata de dr. Iosif Gorner.

In anul 2000, sectiile de neurologie si psihiatrie vor forma o entitate separata: actualul Spital Clinic de Neuropsihiatrie Craiova.

Disciplina NEUROLOGIE

Odata cu aparitia Facultatii de Medicina din Craiova, in anul 1975 s-a infiintat catedra de neurologie, avandu-l ca si cadru de predare pe dr Sava Lazarescu, medic primar, doctor in medicina. In anul 1977 seful disciplinei este conf.univ.dr Ioan Stoica, acesta devenind in 1990 profesor universitar. In anul 1993  seful disciplinei a devenit prof univ dr Cornelia Zaharia. De aceasta disciplina sunt legate numele medicilor care au pus bazele pregatirii studentilor si care si-au desfasurat activitatea in cadrul Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie:

  • Dr Radulescu Marin
  • Dr Neacsu Radu
  • Dr Deca Anastasia
  • Dr Beldiman Maria
  • Dr Trusca Eugen
  • Dr Lascu Ovidiu
  • Dr Iubu Letitia
  • Dr Giuca Liviu
  • Dr Tapu Marin
  • Dr Ene Constantin

Disciplina PSIHIATRIE

Din anul 1975 de pregatirea studentilor care faceau stagii de practica in Spitalul Podari s-a ocupat dr Alexandru Olaru, medic primar psihiatru si medic specialist neurolog, cadru didactic asociat al Facultatii de Medicina. In anul 1979, dr. Olaru devine conferentiar universitar. Cursurile si stagiile erau organizate cu ajutorul medicilor care lucrau in retea, dr Busoi Ersilia, dr Mihaescu Liana, dr Cernatescu-Popescu Mioara, dr Paleac Petre. Doctorii Iosif Gorner, medic pedo-psihiatru si dr Cornelia Lazarescu asigurau pregatirea studentilor in domeniul neuropsihiatriei infantile. Catedra de psihiatrie se completeaza in 1979 cu venirea ca asistent universitar a dr. Udristoiu Tudor iar in perioada 1980-1982 cu venirea pe posturi de stagiar a dr Arsene Stela si dr Badescu George. In anul 1978 a fost integrat ca medic specialist dr Dragos Marinescu, viitor cadru didactic. In aceasta etapa s-au pus si bazele disciplinei de Psihologie Medicala, prin contributia psihologului Balan Ion.

Sari la conținut