Pentru pacienții internați în secțiile clinice de neurologie, spitalul dispune de unul dintre cele mai performante Ecografe Doppler – Acuson REDWOOD – pentru examinarea vaselor cervico-cerebrale.
Accidentul vascular cerebral reprezintă o mare urgență medicală si una dintre cauzele majore de dizabilitate în întreaga lume. Dintre bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, reprezintă a doua cauză de mortalitate după boala coronariană. AVC ischemic este o categorie majoră a accidentului vascular cerebral, fiind caracterizat prin deficit neurologic cauzat de afectarea fluxului sangvin către o zonă focală a creierului. Acest tip de accident vascular este responsabil de aproximativ 87% din totalitatea accidentelor vasculare cerebrale.
În Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova, accidental vascular cerebral este una dintre cele mai frecvente patologii, ce necesita internare, supraveghere atât clinică cât și imagistică, dar și tratament complex.
Examinarea Doppler a vaselor cervico-cerebrale este o parte importantă în protocolul de examinare al pacientului cu AVC ischemic, fiind practic o continuare a examenului clinic. Este un examen noninvaziv, care furnizează informații imediate și deosebit de importante, fiind utilizat atât în scop diagnostic, cât și pentru monitorizarea pacienților. Aceasta examinareeste dependentă de experiența și competența operatorului, precum și de acuratețea și performanțele aparaturii folosite. Prin tehnicile moderne de ultrasonografie se pot evalua în urma examenului duplex Doppler extracranian vasele cervicale (arterele subclavii, arterele carotide, arterele vertebrale), iar prin examen Doppler transcranian vasele cerebrale.
Informații obtinute în urma examenului Doppler extracranian al vasele cervicale:
- Determinarea indicelui grosime-intimă (IMT):
IMT reprezintă grosimea cumulată a intimei și mediei, fiind măsurată la nivelul bulbului ACI și a carotidei comune.Valorile IMT cuprinse între 0,5-0,9 mm sunt considerate normale, pe când ceea ce depășește 0,9 mm prezintă o valoare patologică.
- Prezența și aspectul plăcii de aterom carotidian:
Placa de aterom reprezintă o proeminență focală în raport cu segmentele adiacente ale vasului, având o grosime ≥1,5 mm și o protruzie în lumen ≥0,5 mm. Plăcile pot fi identificate la nivel carotidian, mai ales la nivelul bulbului. Statusul vascular al pacientului poate fi determinat prin informații referitoare la structura și dimensiunea plăcii, precum și prin gradul de îngustare a lumenului.
- Determinarea stenozelor și ocluziilor extra-craniene:
Stenozele și ocluzia arterelor carotide reprezintă una dintre cele mai importante cauze de AVC ischemic sau AIT, pacienții cu boală ocluzivă carotidiană prezentând un risc de a dezvolta AVC de aproximativ 4-6%/an.
Ultrasonografia duplex carotidiană identifică creșterea focală a velocității fluxului sangvin, care indică stenoza vasculară. Complexele velocimetrice de aspect normal sunt determinate de teritoriul de distribuție, cât și de starea peretelui vascular, proximal și distal de locul examinat. Paternul anormal al fluxului furnizează informații cu privire la severitatea, locul și extensia leziunii.
La examinarea US se pot obține următoarele semne: absența fluxului, inversarea sensului de curgere a acestuia, lărgirea spectrală, modificarea valorilor vitezei telediastolice și maxime sistolice, dar și schimbări ale componentei sistolice sau diastolice ale curbei Doppler.
Examenul Doppler transcranian este utilizat în:
- Diagnosticul stenozelor arteriale intracraniene
- Diagnosticul ocluziilor arteriale intracraniane
- Studiul vasospasmului dupa hemoragia subarahnoidiana
- Detectarea microembolismului cerebral.
Toate aceste date obținute în urma examinării ultrasonografice a vaselor cervico-cerebrale sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului pacientului cu AVC, dar și în prevenția bolilor cerebrovasculare.